Цените на петрола се покачват в сряда сутринта, търговците наблюдават ситуацията с доставките на енергийни ресурси от Русия и продължават да оценяват перспективите за търсене в Китай.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по $105,70 за барел, което е $0,71 по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. Във вторник тези контракти поскъпнаха с $2,67 (2,6%) до $104,99 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската борса (NYMEX) към същия момент е 102,16 долара за барел, което е с 0,46 долара по-високо от крайната стойност на предходната сесия. Предния ден цената на тези договори се увеличи с 3,16 долара (3,2%) до 101,7 долара за барел.

Полша и България , които отхвърлиха въведената от Русия нова система за разплащане на природния газ, очакват спиране на доставките от Руската федерация още в сряда.

Междувременно германският министър на икономиката Роберт Хабек каза, че Германия е намалила зависимостта си от руския петрол и може да си позволи да наложи ембарго върху доставките от Русия. Хабек каза, че делът на Русия в общия внос на петрол в Германия е паднал до 12% от 35% преди началото на руско-украинския конфликт.

Междувременно от Китай идват положителни сигнали: властите в Шанхай намекнаха за възможността за облекчаване на карантинните мерки във връзка с намаляването на броя на новите случаи на COVID-19 до минимум за три седмици, съобщава Bloomberg. В Пекин заболеваемостта също се стабилизира.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани във вторник, показват увеличение на запасите от петрол в САЩ за седмицата, приключила на 22 април, с 4,784 милиона барела. Официалните данни за състоянието на енергийните стокови резерви ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката на САЩ по-късно днес.