Цените на петрола от референтните марки отново спадат по време на търговията в четвъртък, след като вчера се вдигнаха с оптимизъм за търсенето поради значителен спад в американските запаси миналата седмица.

Стойността на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,18 часа българско време) възлиза на 43,28 долара за барел, което е с 0,04 долара по-малко от цената в края на предходната сесия. В сряда тези договори поскъпнаха с 0,87 долара (2,1%).

Ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент струват по 40,93 долара за барел, което е с 0,11 долара по-ниско от нивото от предишната сесия. Вчера тези фючърсите поскъпнаха с 0,84 долара (2,1%).

Американският петролен институт (API) в сряда, 14 октомври, съобщи, че стоковите запаси от суровината в САЩ през седмицата, приключила на 9 октомври, са намалели с 5,4 милиона барела. Според API запасите от бензин са намалели с 1,5 милиона барела, на дестилатите - с 3,9 милиона барела. Запасите от нефт в терминала Кушинг, които се търгуват на NYMEX, се увеличиха с 2,2 милиона барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, от своя страна очакват, че данните на Министерството на енергетиката на САЩ ще покажат намаляване на запасите от петрол с 2,3 милиона барела, на бензин - с 1,8 милиона барела, а на дестилатите - с 2,5 милиона барела.

В същото време ограничителен фактор за цените на петрола е прогнозата за търсенето, която остава неблагоприятна поради пандемията, пише S&P Global Platts. Френските власти обявиха в сряда въвеждането на извънредно положение в страната, което ще влезе в сила в събота, 17 октомври.

"Втората вълна на коронавирусната пандемия в Европа излиза извън контрол и това трябва да доведе до нови мерки от законодателите и централните банки. Апетитът към риска е трудно да се върне, доколкото Европа продължава да върви по пътя на локдауна", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.