Цените на петрола се покачват в понеделник, пазарите реагират на новината за смяната на енергийния министър на Саудитска Арабия.

През почивните дни стана ясно, че кралят е уволнил министърът на енергетиката Халид ал Фалих, назначавайки на този пост едни от синовете си. Новият министър принц Абдел Азиз бен Салман Ал Сауд, дълго време е участвал в делегацията на Саудитска Арабия в ОПЕК и има достатъчно опит в петролната сфера.

Рияд сменя ръководителя на Saudi Aramco преди излизането на борсата

Рияд сменя ръководителя на Saudi Aramco преди излизането на борсата

Начело застава управителя на суверенния фонд на кралството

Стойността на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта $62,14 за барел, с $0,6 над цената при закриването на петъчната търговия. В предходната сесия тези контракти поскъпнаха с $0,59, до $61,54 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI с доставка октомври на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с $0,65 - до $57,17 за барел. В хода на петъчната търговия тези контракти се вдигнаха с $0,22, до $56,52 за барел.

Анализаторите коментират усещането, че зад смяната на Ал Фалих стои невъзможността да се постигне необходимата динамика на петролните цени след 2016 година. Очакванията се, че новият министър ще предприеме мерки за по-голямо и по-бързо съкращаване на предлагането, за да се поддържат цените на суровината.

Сред факторите ,оказали подкрепа за ръста на цените, е продължаващото намаляване на броя на действащите сондажни съоръжения в САЩ.