Цените на петрола спадат в сряда сутринта след солиден ръст предишния ден поради притеснения за обема на доставките.

Щатският долар отново активно поскъпва спрямо другите валути в сряда, което може да се окаже негативен фактор за петролния пазар. Покачването на долара на фона на перспективите за по-строга парична политика на САЩ прави закупуването на стоки по-малко привлекателно за притежателите на други валути.

Към 9:12 часа българско време цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 84,85 долара за барел, което е с 1,41 долара по-ниска от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на вчерашната търговия тези контракти поскъпнаха с $2,21 (2,6%) до $86,27 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват в същото време с $1,24, до $77,25 за барел. До затварянето на пазара във вторник стойността на тези контракти се повиши с $1,79 (2,3%) до $78,5 за барел, най-ниското ниво от 3 януари.

Междувременно търговците остават загрижени за перспективите за предлагане, което е свързано със спирането на производството в Мексиканския залив поради приближаващия ураган Иън. Националният център за ураганите на САЩ очаква стихията да достигне Флорида до средата на тази седмица.

Поради приближаването на ураган Chevron обяви спирането на две производствени платформи в Мексиканския залив. Общият обем на добива на петрол от тези две платформи е около 120 000 барела на ден. Британската BP също възнамерява да затвори две платформи в региона, всяка от които произвежда повече от 100 хиляди барела на ден.

Вниманието на пазара постепенно се измества към предстоящата среща на страните от пакта ОПЕК +, която ще се проведе на 5 октомври. Анализаторите смятат, че алиансът може да реши активно да намали производството на петрол поради падащите цени.

"Членовете на алианса вероятно ще бъдат загрижени за слабостта, която виждаме на пазара, и следователно има много реална възможност ОПЕК+ да обяви съкращения на доставките, за да подкрепи пазара", каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING. Намалението обаче трябва да бъде значително по-голямо от 100 000 барела на ден, което бе обявено на последната среща, за да има значително въздействие върху пазара."