Цените на петрола се покачват в понеделник, търговците следят ситуацията в Либия, както и напредъка на преговорите по иранската ядрена сделка.

През уикенда в Триполи имаше сблъсъци между две въоръжени групи, в резултат на които бяха убити над 20 души. Това предизвика опасения, че Либия очаква нов мащабен конфликт, в резултат на който доставките на петрол за световния пазар ще бъдат намалени.

Междувременно Иран ще продължи да изучава предложенията на САЩ за ядрена сделка поне до 2 септември, съобщи държавната информационна агенция Nour News.

Към 9:25 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпват с $0,10, до $101,09 за барел. В петък цената на тези контракти се покачи с $1,65 (1,7%) до $100,99 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI в същия момент на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигна с с $0,40, до $93,46 за барел. По време на предишната сесия тези договори поскъпнаха с $0,54 (0,6%) до $93,06 за барел.

В резултат на търговията през изминалата седмица Brent поскъпна с 4,4%, а WTI - с 2,9%.

"Въпреки ястребовата позиция на най-големите централни банки в света, което означава по-нататъшно повишаване на лихвените проценти и отслабване на икономическия растеж, цените на петрола продължават да се покачват, тъй като балансът между търсене и предлагане благоприятства по-високите цени", каза за Bloomberg Джеймс Уислър, управляващ директор на Vanir Global Markets Pte в Сингапур."

Все още има възможност за съкращения на производството от ОПЕК, тъй като Либия и Конго подкрепят позицията на Саудитска Арабия, докато проблемът с доставките на петрол от Казахстан също остава", смята експертът.