Министерски съвет предлага увеличение на акциза за цигарите и тютюневите изделия от началото на март следващата година.

Това става ясно от предложените промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат да се въведе акцизен календар за период от четири години с начало 1 март 2023-та, с който да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и на останалите тютюневи изделия, включително и на електронните цигари, съдържащи никотин.

От гражданска коалиция "Без тютюнев дим" посочват, че освен повече приходи в бюджета, мярката се налага, за да се ограничи употребата на тютюн. Те припомнят, че страната ни е сред водещите в свта по тютюнопушене и смъртност, причинена от него.

В тази връзка от гражданска коалиция "Без тютюнев дим" съобщиха, цитирани от БНР, че Министерството на финансите обмисля увеличение на налога с 5%. Процентът е коментиран по време на неформални срещи с експерти от ведомството. По думите на д-р Гергана Гешанова, "предложението е цените да се повишат с около 20-30 стотинки, което е около 5%".

В момента България държи акцизите на тютюневите изделия на минимума, който се допуска от европейското законодателство, но предстои преразглеждане на директивата, което може да определи по-високи стойности на акциза, коментират от гражданската организация.

Според статистиката, България има дял от близо 40% пушачи при възрастното население, оглавява световната класация по смъртност от тютюнопушене, като същевременно има най-ниско данъчно облагане на тютюневите издеиля. Смята се, че през последните 10 години употребата на цигари у нас е нараснала с 43%.

Philip Morris стартира изкупуването на Swedish Match за $16 милиарда, иска да го свали от борсата

Philip Morris стартира изкупуването на шведския си конкурент за $16 милиарда, иска да го свали от борсата

Каква е промяната в офертата?