Когато икономист на Европейската комисия заяви пред репортери през 2011 г., че очаква от Гърция да събере до 50 млрд. евро от продажбата на активи до 2015 г., реакциите в страната бяха толкова ожесточени, че инспекторите, отговарящи за спасителната програма, така и не свикаха друга пресконференция, пише Bloomberg.

Сега, когато Гърция излезе от третото си и окончателно спасяване, разговорът за продажбата на активи вече не е табу, а страната обещава да изпълни всички свои предложения за приватизационни проекти.

Гърция трябва да приватизира активи за €12 милиарда, за да възроди икономиката си

Гърция трябва да приватизира активи за €12 милиарда, за да възроди икономиката си

Мярката ще даде свобода на икономиката и ще повиши растежа

Лявото правителство на СИРИЗА, което в миналото сложи спирачка на преминаването на държавни активи в частни ръце, сега е интересовано от "засилване на хода на приватизацията", заяви Григорис Стрегиулис, председател на Enterprise Greece, агенция за промотиране на търговията и инвестициите в страната.

Докато желанието да продължите с продажбите на активи е окуражаващо, действията на правителството в миналото могат да провокират скептицизъм у някои инвеститори. Гърция така и не достигна целта от 50 млрд. евро приватизирани активи.

Краят на спасителната програма за Гърция не значи край на мъките

Краят на спасителната програма за Гърция не значи край на мъките

Икономиката на южната ни съседка тръгна нагоре, но безработицата все още е твърде висока, а заплатите - ниски

Постъпленията от 38-те продажби между 2011 г. и 2017 г. са само 4.7 млрд. евро в кеш, а общите обвързващи предложения са за още 7.8 млрд. евро, според данни на министерството на финансите, цитирани от Bloomberg.

Още по-лошо е, че някои от проектите, които все още са в списъка за приватизация, се смятат за "най-трудни". Въпреки това, на базата на очакванията, Гърция може да претендира за успех в продажбите на държавни активи тази година. Правителството очаква да привлече приходи от 2.7 млрд. евро през 2018 г., тъй като някои големи проекти показват признаци на завършване.