С настъпването на есента прогнозите за растежа на основните европейски икономики стават все по-мрачни. Опасенията на Стария континент са породени от завръщането на вируса с пълна сила. Случаите в Европа вече достигат 6,3 млн., пише CNBC.

Във вторник централната банка на Испания предупреди, че стриктните мерки за потушаване на здравната криза ще вкарат в още по-тежка икономическа криза страната. В най-лошият сценарий БВП ще се свие с 12,6% през 2020 г. Малко по-позитивната прогноза очертава спад от 10,5%. В иберийската страна части от столицата отново бяха затворени. Испания се отличава с най-големия брой случаи в Европа - общо 825 хил.

Франция, втората най-голяма икономика в еврозоната, също предупреждава, че възстановяването ще достигне плато през четвъртото тримесечие, тъй като нов ръст на случаите създава отново пречки на бизнеса. Франция е втора след Испания по брой на заразените - 676 хил.

Националната статистика прогнозира спад на БВП с 9%. Но ако Франция задържи за по-дълго въведените наново ограничения в няколко градове, включително Париж, спадът ще бъде по-сериозен.

Германия, най-голямата икономика в Европа, също въведе нови рестрикции в големите градове като Берлин и Франкфурт, за да ограничи новите случаи.

В столицата ресторантите, баровете, местните магазини и други бизнеси ще трябва да затварят между 11 ч. вечерта и 6 ч. сутринта. Във Франкфурт бизнесът ще трябва да приключи работа с час по-рано. През юни централната банка прогнозира 7% свиване на икономиката през 2020 г. Но ако ограниченията се задържат - или бъдат разширени - спадът вероятно ще е по-голям.

Не всички обаче са песимистично настроени. Във вторник Ирландия, която чакаше 9% спад на икономиката, вече се надява да отбележи минимален спад от 0,4%. С уговорката, че няма да има нови мерки.

Възстановяването на Германия повдига отново един стар въпрос за европейската икономика

Възстановяването на Германия повдига отново един стар въпрос за европейската икономика

Какво можем да научим от начина, по който страната премина през кризата?