Поръчките за производство на машини в Япония се понижиха до най-ниските си нива от осем месеца насам, след като глобалните икономически тенденции повлияха на корпоративните инвестиции. Спадът на поръчките поражда съмнение, че стабилното вътрешно търсене може да компенсира икономиката, която печели главно от износа.

Данни на правителството сочат, че основните производствени поръчки за машини, които се приемат за индикатор на корпоративните инвестиции през следващите 6 - 9 месеца, са спаднали с 7,8% през май спрямо предходния месец, пише Reuters.

Това е най-големият спад от септември 2018 година и първи от четири месеца насам. Прогнозите на икономистите бяха за 4,7%, а през април поръчките са се увеличили с 5,2%.

Управляващите разчитат, че вътрешното търсене ще компенсира последиците от търговската война между САЩ и Китай и глобалното свиване на икономиката, което може да застраши третата най-голяма такава в света.

Капиталовите разходи бяха лъч надежда в борещата се икономика, след като благодарение на тях БВП отбеляза ръст през първото тримесечие с годишен темп 2,2%.

Въпреки това външните рискове замъгляват перспективите за японската икономика, зависима от износа, а това ще се отрази на доверието в японския бизнес и би могло да затрудни капиталовите разходи.

Износът на Япония спада шести пореден месец

Износът на третата най-голяма икономика спада шести пореден месец

Данните показват нарастващия външен натиск върху японската икономика

В допълнение правителството на министър-председателят Шинзо Абе възнамерява да увеличи националния данък върху продажбите с 10% през октомври.

"Въпреки спада през май, производството на машини показа стабилни капиталови разходи през второто тримесечие. Но ние все пак очакваме инвестициите да спаднат рязко през предстоящите тримесечия", каза Марсел Тийлиант, старши икономист в Япония.

Предишното увеличение на данъците от 5% на 8% през 2014 година повлия на потребителите и доведе до сериозно икономическо забавяне. Оттогава Абе отлага два пъти планираното увеличение.

В различните сектори основните поръчки също са намалели, в производството са паднали с 7,4% през май спрямо увеличението от 16,3% за април. Тези в сектора на услугите са намалели с 9% за първи път от три месеца .

Данните на кабинета показват, че много японски компании планират да увеличат своите капиталови разходи със 7,4% през финансовата година до март 2020 година.

Капиталовите разходи в страната са свързани с внедряването на роботизирана работна ръка заради застаряващото население в Япония, както и с обновяването на предприятията и оборудването.