Котировките на петрола падат в понеделник в очакване на резултатите от конференцията на страните от ОПЕК, където министрите ще трябва да одобрят или да не одобрят възможността за удължаване на настоящите ограничения върху добива на суровината, съгласно споразумението ОПЕК +. Срещата ще се проведе във вторник.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent днес сутринта (9,45 ч. българско време) на лондонската борса ICE Futures се понижава с 1,03 долара , до 47,15 долара за барел. В петък Brent поскъпна с 0,38 долара (0,8%) до 48,18 долара за барел.

В същото време януарските фючърси за американския WTI са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,88 долара - 44,67 долара за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с 0,18 долара (0,8%), до 45,53 долара за барел.

Както бе съобщено в петък, консолидираната позиция на страните от пакта ОПЕК +, поне на лидерите от споразумението, е да не се увеличава производството от януари 2021 година. Основният вариант е да се запазят сегашните квоти за добив поне за първото тримесечие на 2021 година. Обсъждат се обаче варианти, от кой месец и в какъв обем да започне увеличаването му, включително в рамките на това тримесечие.

В неделя съпредседателите събраха членове на JMMC на неформална среща, но Bloomberg съобщи, че не е постигнат консенсус, тъй като Казахстан и ОАЕ се противопоставиха.

"Несигурността относно отлагането на възстановяването на добива през януари е основното възпиращо средство за цените на петрола," каза стратегът на DailyFX Маргарет Йънг.

Според нея търговците отдавна очакват да се отложи увеличаването на производството и липсата на съгласие в OPEC + по този въпрос може да доведе до намаляване на цените на петрола.

Миналата седмица Brent и WTI добавиха над 7% в цената се заради новините за ефективността на коронавирусната ваксина, която се разработва от AstraZeneca и Оксфордския университет, както и за намаляване на политическата несигурност в САЩ благодарение на началото на прехвърлянето на властта на Джо Байдън, пише S&P Global Platts.