Социалното напрежение в САЩ може да продължи да ескалира до изборите, тъй като управляващите не могат да постигнат споразумение за следващия пакет от мерки за подпомагане на икономиката, а масово заради предишните стимули новосъздадените безработни предпочитаха да чакат пари от държавата, вместо да си потърсят работа.

Мащабът на този проблем не е никак малък, сочат данните на ново проучване, проведено от компанията за финансови анализи Credit Karma. Според него 1 от всеки 5 американци, т.е. 25% от жителите на страната, може да останат без никакви средства до изборите, след като президентът Тръмп отложи подписването на нови мерки.

До неотдавна безработните в страната получаваха по 1,2 хил. долара безвъзмездни помощи еднократно и по 600 долара седмично, освен традиционните обезщетения за безработица, които по принцип им се полагат. Това създаде проблем на пазара на труда, тъй като в резултат на това доходите на мнозина станаха по-големи, отколкото когато те бяха на работа, респективно те предпочитаха да стоят на помощи.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

Проблемите обаче не идват сами. Жителите на страната, разчитащи на чековете от правителството, в огромна степен нямат спестявания за повече от месец напред. Така когато програмите, които на практика поддържат безработицата висока, секнат, мнозина ще са под много сериозен финансов стрес.

"Хората са изправени пред труден избор", каза главният анализатор от Credit Karma Колийн Маккрири. "Много американци или не са били в подобно положение отдавна, или никога не са се изправяли срещу реалността. Голяма част от тях ще трябва да направят жертви и да се подготвят, защото вероятно ситуацията им ще се влоши сериозно, преди да започне да се подобрява."

Но има шанс подобна прогноза да е свръхоптимистична. През последните няколко месеца митовете за V-образното възстановяване бяха разбити, а само в рамките на изминалата седмица новорегистрираните безработни бяха 840 хил. души. Много анализатори бяха във възторг от факта, че техният брой е под 1 млн., но дори и тази стойност е пет пъти по-голяма, отколкото беше през същия период на миналата година.

България е на трето място по ръст на безработицата в Източна Европа това лято

България е на трето място по ръст на безработицата в Източна Европа това лято

В Чехия и Полша тя е най-ниска от целия Европейски съюз, показват актуални данни на Евростат

За това има добра причина - бизнесите продължават да фалират. Това е особено вярно за малките такива, 50% от които няма да могат да преживеят следващата година, ако не получат някаква форма на подкрепа, според проучване, проведено от National Federation of Independent Business. Една четвърт от компаниите в анализа на асоциацията изтъкват, че техните продажби са с 50% по-ниска стойност, отколкото са били година по-рано.

Това означава, че по всяка вероятност ще има още съкращения на служители на хоризонта. Но те не се ограничават само до малките компании.

В средата на тази седмица Wells Fargo съкрати 700 души от поделението си за търговско банкиране, а техният брой може да се увеличи до десетки хиляди, припомня анализаторът Майкъл Снайдер от The Economic Collapse. А други листнати на борсата компании са в банкрут, като Ruby Tuesday, които фалираха по глава 11 в сряда.

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Според експерта се намираме в по-дълбока криза от тази през 2008 г.

Те не са единствените обаче. От началото на годината в банкрут са общо 509 големи бизнеса - най-големият брой от 2010 г. досега, а скоростта, с която техният брой нараства, не се понижава. През септември техният брой беше 54, колкото беше и през август, според S&P Global Market Intelligence.

Предвид тази ситуация дали американците масово няма да гласуват в началото на ноември за този кандидат, който им обещава най-много пари, независимо от техните ефекти върху икономиката?