Ръстът на заплатите в света силно се е забавил през последните четири години. Средно той е 1,7% през 2015 г., в сравнение с 2,5% през 2012 г., сочи глобалeн доклад на ООН, публикуван в четвъртък.

Докладът за за 2016/2017 г. за трудовите възнаграждения е на МОТ (Международната организация на труда). Ако се изключи Китай, където ръстът на заплатите е по-бърз - плюс 6,9% през 2015 г., "нарастването на глобалните заплати намалява от 1,6% през 2012 г. до 0,9% през 2015 г. ", според експертите на МОТ.

За икономиките от Г20, реалният растеж на заплатите също се забавя значително от 6,6% през 2012 г. до 2,5% през 2015. Показателно е, че в развитите страни заплатите са нараснали с 2,2% в САЩ през 2015 г., с 1,5% в Северна, Южна и Западна Европа, и с 1,9% в страните от ЕС.

Тези тенденции за заплатите "са източник на голямо безпокойство", заяви по време на пресконференция в Женева Дебора Грийнфилд, заместник-генерален директор на МОТ. "Някои от постигнатите увеличения през последните години може лесно да бъдат подкопани", добави тя.

Според нея "не се вижда политическа воля за преодоляване на различията" между развитите и развиващите се страни". Неравенството в заплащането особено силно е изразено при жените, които получават с 20% средно по-малко от мъжете в Европа.

И когато разгледаме съотношението мъже/жени сред тези, които печелят най-много, разликата в заплащането може да достигне над 50%, добавя Грийнфилд . "Мъж главен изпълнителен директор печели двойно отколкото жена на такъв пост" средно, според експерт на МОТ.

Разликата в заплатите в предприятията, които средно дават по-високи заплати, е значима. В долната част на скалата, работниците получават средно 7,1 евро на час, а на върха на финансовата стълбица стоят 844 евро на час.

За да се намалят тези различия МОТ препоръчва няколко решения: колективни трудови договори, саморегулиране на прекомерните възнаграждения, както и насърчаване на производителносттa.