Раздвижването в еврозоната видимо намаля след като регистрираният ръст бе значително по-слаб от очакваното, което постави на дневен ред въпроса за бъдещето на лихвените проценти.

Брутният вътрешен продукт в 12-те страни членки нарасна с 0.3 % за второто тримесечие, съобщиха от Евростат. Това е наполовина по-малко от този регистриран през предното тримесечие, в резултат на което Еврозоната остана далеч след САЩ.

След дългата стагнация, през 2006 год. икономиката в еврозоната се възстанови рязко благодарение на Германия, а в началото на тази година дори надминаваше тази на САЩ.

С покачването на инфлационния натиск, по-рано тази година ЕЦБ даде сигнал, че ще повиши лихвените равнища отново през септември, а финансовите пазари вече включват в сметките си допълнителни лихвени покачвания до края на годината или в началото на 2008 г. Но икономическото забавяне събуди доста спекулации относно политиката, която ЕЦБ има намерение да провежда - най-вече ако хаосът на финансовите пазари продължи.

Холгър Шмидинг, икономист в Bank of America коментира следното: „Слабият ръст на икономика в Германия, Франция , Италия и Холандия принуждава ЕЦБ да преосмисли решението си за септември, което изглежда леко прибързано. Припомняме, че от декември 2005 ЕЦБ повиши лихвените си нива 8 пъти, стигайки до 4 %.

Има вероятност ръстът през идните месеци да бъде осуетен от забавения ефект на лихвеното покачване, по-високото евро и страхове във връзка с хаоса на финансовите пазари.

През първите три месеца на 2007 Германия отбеляза ръст от 3 пункта в ДДС, но по последни данни през второто тримесечие икономиката нарасна с 0.3 %, за разлика от предните месеци, когато съответно ръстът бе 0.5%.

Франция също регистрира по-слаб ръст от очакваното и по всяка вероятност ще се окаже с най-слабо представяне от всички държави членки. Възможно е Париж да се опита да окаже натиск върху ЕЦБ да не повишава лихвените проценти, в резултат на което се очаква да бъде породено напрежение между Никола Саркози и президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише.

Италия отбеляза 0.1 % ръст в БНП през второто тримесечие, което също е с 0.3 % под очакваното.