Заради градушките и болестите, които съсипаха реколтата от грозде в цялата страна, набраните количества грозде за производство на вино са с около 30-40% по-малко в сравнение с 2013 г.

Все още има масиви, които се дообират, така че засега точни числа не могат да бъдат обявени, съобщават от Националната лозаро-винарска камара, цитирани от БТА.

Освен по-малко количество, като цяло има и проблем с качеството на гроздето. Основна причина е неблагоприятното стечение на лоши климатични условия - градушки, дъждове, наводнения, ниски температури, малко слънчеви дни.

Това е общата картина, валидна за цялата територия на страната. Ситуацията е различна в различните части на България и особено в някои микрорайони, както и по отношение на определени сортове. Голяма част от производителите, които са пръскали масивите, успяха да съхранят гроздето и да извлекат максимума дори и при тези неблагоприятни условия, коментират от камарата.

За първи път тази година в традиционни лозарски региони в Пловдивско, тази година се е наложило изкупуването на грозде от Северна България.