Ресторантьорската индустрия в САЩ е пред колапс. Тя ще търси повторна намеса от правителството, тъй като от сектора се страхуват от апокалипсис от масово закриване.

Осем милиона служители в ресторантьорството вече са уволнени или в отпуск, показва проучване на Националната асоциация на ресторантьорите. Това означава, че двама от трима служители в ресторанти в САЩ са без работа, пише Business Insider.

Проучването на Асоциацията за повече от 6500 ресторантьорски оператори в САЩ установи, че ресторантьорската и хранително-вкусовата промишленост са загубили 30 милиарда долара приходи през март и се очаква да загуби допълнителни 50 милиарда долара през април. До края на 2020 г. се очаква ресторантите да отбележат загуби от 240 милиарда долара.

"Ресторантьорската индустрия е най-силно засегната от коронавируса - търпи повече загуба на работни места от всяка друга индустрия в страната", пише в вицепрезидентът на Асоциацията Шон Кенеди. "Ние ще бъдем един от секторите, които се възстановяват най-бавно след пандемията."

5,2 млн. нови безработни в САЩ

5,2 млн. нови безработни в САЩ

За месец над 22 млн. подадоха документи за помощи

Асоциацията иска създаване на фонд за възстановяване на стойност 240 милиарда долара, фокусиран единствено върху ресторантьорството, както и промени в програмата за защита на заплатите, като по-голяма гъвкавост при изплащане поради задължително закриване, или програма за отпускане на безвъзмездни средства за ресторанти, които спазват указанията за безопасност.

Приблизително 3% от ресторантите в САЩ - или 30 хил. ресторанта - вече са затворили. В началото на април допълнителни 5% от операторите заявиха, че очакват затваряне през следващите 30 дни, което означава, че над 50 хил. ресторанта могат да бъдат затворени за постоянно.

В началото на април Асоциацията заяви, че около един на всеки пет ресторанта в САЩ може да затвори поради пандемията на коронавирус. Експертите казват, че независимите ресторанти са особено изложени на риск, тъй като много малки фирми се борят за достъп до заеми.

"Очевидно ще има затворени места, които няма да отворят пак", каза изпълнителният директор на Cane Тод Грейвс. "Това са ресторанти, които имат душа, те имат характер, членовете на екипа им са невероятни ...и някои от тях няма да могат да превъзмогнат това."