Още 5,2 млн американци са подали документи за безработица през миналата седмица. Така за месец 22 млн. американци са загубили работата си в следствие на пандемията, предава The Wall Street Journal.

Общият брой на хората, подаващи документи за помощи, намаляват спрямо предходната седмица, когато те бяха 6,6 млн. Седмица по-рано те бяха 6,9 млн., а още една преди това - 3,3 млн. Преди пандемията рекордът за месец бе 2,7 млн. през есента на 1982 г.

В зависимост от това колко време загубилите работата си остават в рамките на милиони за седмица, ще можем да разберем и как загубата на работни места се отразява на останалите индустрии, освен пряко засегнатите.

В България броят на безработните е нараснал от 201 хил. до 272 хил. души от 13 март до 14 април, показват данни от Агенцията по заетостта, предоставени на Института за пазарна икономика.

"По-сериозното нарастване на новорегистрираните безработни започва на 23 март и достига своя пик на 6 април 2020 г., когато само за ден броят им достига над 9 хил. души. През последните дни се наблюдава известно успокоение, но все още по 4-5 хил. души на ден минават през бюрата по труда. Тепърва предстои да видим какво ще е поведението на кривата на безработицата в идните седмици и доколко мярката "60 на 40" може да ограничи нарастването ѝ", коментират от ИПИ.