Румъния изненада икономистите, като запази непроменена основната лихва, давайки знак, че нарастването на разходите по заеми се приближава към своя край.

Управителят на централната банка Мугур Исареску заяви, че е постигнат напредък в борбата с най-бързата инфлация в Европейския съюз, като целта е да се избегне допълнително охлаждане на икономиката, пише Bloomberg.

Националната банка на Румъния задържа своята основна лихва на 2.5%, което беше неочаквано за анализаторите. Повечето от тях предвиждаха повишаване с 0.25%.

Икономиката на Румъния е на ръба на прегряването. Какво я очаква?

Икономиката на Румъния е на ръба на прегряването. Какво я очаква?

Страната е най-слабата брънка в ЦИЕ, смята експерт

"Битката срещу инфлацията е спечелена, тъй като е ясно, че инфлацията се успокоява. Наистина има шанс лихвеният процент да не нарасне много повече", заяви Исареску пред репортери в Букурещ.

Румъния избра да не последва Великобритания и Чешката република във вдигането на лихвите, въпреки че инфлацията продължава да надминава целта на централната банка.

Аргументите срещу увеличението включват по-бавен икономически растеж, по-високи лихвени проценти на паричния пазар, които вече намаляват ценовия натиск и по-силно представяне от страна на леята в сравнение с други валути на развиващи се страни.

Банката отново потвърди, че инфлацията ще се забави до края на годината.

Забавянето на икономиката и достигането на пика на инфлацията забавиха повишаването на лихвите

Забавянето на икономиката и достигането на пика на инфлацията забавиха повишаването на лихвите

Леята се понижи с 0.4% спрямо еврото след забележките на Исареску, насочвайки се към най-големия си дневен спад от 25 януари насам. Тъй като инвеститорите заложиха на допълнително затягане на паричната политика, доходността на основния 2-годишен държавен дълг намаля с 11 базисни пункта до 3,97%, достигайки 2-седмично дъно.

За да се справи с недостига на ликвидност централната банка отпусна още 10.5 млрд. леи (2.6 млрд. долара) на 11 търговски банки в най-големия репо-аукцион от над 5 години. Това доведе до спад на тримесечния междубанков лихвен процент Robor със 7 базисни пункта до 3.25%.

След достигането на пиковите 5.4% през юни растежът на потребителските цени вероятно ще се забави до 4% до края на годината, според най-новите прогнози на централната банка.

Румъния избра лош момент да плаши инвеститорите

Румъния избра лош момент да плаши инвеститорите

Твърде спорната съдебна реформа стресна бизнеса, а Букурещ има огромна нужда от инвестиции

Но очакванията за цените са повишени, а пазарът на труда продължава да изпитва недостиг на работна ръка. Банката ще пусне актуализирани прогнози на 8 август.

Макар заместник-управителят Ливиу Войня да заяви миналата седмица, че Румъния все още не е приключила с увеличението на лихвите, бордът на банката бе изненадан от загубата на инерция в икономиката, чиято експанзия намаля наполовина, откакто постигна впечатляващите 8.8% през третото тримесечие на 2017 г.

Исареску заяви, че политиката по отношение на лихвения процент остава несигурна, тъй като Европейската централна банка се стреми да прекрати покупките на държавни облигации, които бяха част от инструментариума й по време на кризата.

"Ние не сме в позицията да кажем, че повече няма да увеличаваме лихвите. Не знаем какво ще се случи в Европа. Не знаем какво означава думата "нормализация", заяви гуверньорът.