Руската страна още не била получила от Турция проект за споразумение за изграждзането на газопровода „Турски поток. Това е заявил пред агенция ТАСС източник, близък до преговорите.

По-рано министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз посочи, че от турската страна проектът за споразумение за Турски поток е изпратен и се очаква отговор.

Русия е направила на Турция две предложния за междуправителствено споразумение по проекта „Турски поток" - за една и за четири линии, припомня ТАСС предишни съобщения.


В края на юли енергийният министър Александър Новак каза, че Русия има готовност да подпише междуправителствено споразумение за една линия на съоръжението в рамките на седмица- две. Тогава беше съобщено, че междуправителственото споразумение по втората идея - за четири линии на „Турски поток" , който, както се очаква, че ще доставя газ за страните от ЕС, ще бъде сключено чрез отделен документ.

„Газпром „ и турската компания Botas подписаха меморандум за взаимопомощ по строителството на морския газопровод от Русия към Турция през Черно море през декември 2014 година. Решението за реализиране на проекта бе оповестено по време на визитата на президента на Русия Владимир Путин в Анкара на 1 декември 2014 година.,

Тогава руският президент обяви отказа на Москва от изграждането на „Южен поток" в страните от Южна и Централна Европа заради неконструктивна политика на ЕС.