Вече има знаци, че икономиката на Русия прегаря — годишната инфлация достигна 5,9%, заяви в четвъртък министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от CNBC. "Ако продължим да увеличаваме разходите, какво ще получим? Прегаряне. Елементи от това прегаряне вече са видими — високата инфлация", заяви той на икономически форум в Санкт Петербург.

През май повишението на потребителските цени продължава да расте. По-рано тази седмица гуверньорът Елвира Набиулина заяви, че "инфлацията се ускорява" и, за разлика от останалите държави по света, в Русия не е временно явление, причинено от отварянето на икономиките и по-високото търсене от страна на домакинствата.

"В нашия случай е различно. Смятаме, че инфлационният натиск в Русия не е временен, не е преходен. Виждаме по-устойчиви фактори, парични фактори, и затова започваме да връщаме отново лихвите на по-високо, неутрално ниво", заяви тя.

Инвеститорите ще очакват следващата среща на централната банка на 11 юни, за да разберат какво следва. Спекулира се, че институцията ще покачи лихвите с 50 базисни пункта от настоящото ниво от 5%. Целта за инфлация на банката е 4%.

Неравен растеж

В сряда централната банка публикува бюлетин, в който се отбелязва, че икономиката продължава да расте през второто тримесечие на годината и брутният вътрешен продукт може да достигне предпандемичните си нива до средата на годината. Но анализатори посочват, че "икономическият растеж все още е неравен. Индустриите, фокусирани върху износа, както и сектор услуги, се възстановяват по-бързо през последните месеци".

През 2020 г. икономиката на Русия се сви с около 3% — най-големият спад от 11 години насам. Според централната банка през 2021 г. растежът ще бъде между 3 и 4%.