Със затъването на Русия в най-дългата рецесия от две десетилетия насам напоследък няма много добри икономически новини в страната. Има обаче един показател, който върви нагоре. Той е и този, който е от най-голямо значение за президента Владимир Путин: резервите в твърди валути.

Към 19 февруари Централната банка на Русия е държала 379 млрд. долара в чуждестранни валути и злато, което е скок от 29 млрд. долара спрямо дъното, достигнато през миналия април. Това превръща страната в единствения голям развиващ се пазар на печалба, предаде Bloombеrg.

Докато Китай и Саудитска Арабия харчеха десетки милиарди долари, за да заздравят валутите си, централната банка в Москва спря интервенцията. След като наля над 67 млрд. долара в неуспешен опит да укрепи валутата си в края на 2014 г., Русия не е похарчвала и пени, за да стабилизира рублата. Всъщност миналата пролет тя заложи на купуването на чуждестранна валута.

Руснаците се ядосват заради икономическата криза. Как ще отговори Путин?

Руснаците се ядосват заради икономическата криза. Как ще отговори Путин?

Гражданите на Русия изразяват все по-голямо недоволство

Според първия заместник-председател на централната банка Дмитрий Тулин никакви валутни резерви не могат да стабилизират рублата.

Този възглед съвпада с хода на Путин преди година, когато той реши на всяка цена да спести парите в брой на Кремъл на фона на намаляващите цени на петрола и санкциите, наложени от САЩ и ЕС, които до голяма степен отрязаха Русия от западните финансови пазари.

Снимка 221491

Източник: Bloomberg

Обменният курс, който някога бе първи икономически приоритет, трябваше да бъде пожертван, тъй като цената на суровия петрол се сриваше. Разходите от руските суверенни инвестиционни фондове трябваше да се правят по начин, който гарантира, че общата сума няма да се понижи.

Икономическият експеримент отразява убеждението на Путин, че златото и твърдата валута в банката са най-голямата гаранция за финансова независимост на Русия, споделят висши служители, които са дискутирали въпроса с него. Откакто дойде на власт през 2000 г., Владимир Путин натрупа резерви от едва 13 млрд. долара и изплати дълга на държавата, който днес е един от най-малките сред големите икономики.

Руската икономика се свива и през януари

Руската икономика се свива и през януари

БВП се понижава с 2,4% на годишна база

Резервите от 379 млрд. долара в централната банка включват около 99 млрд. в два инвестиционни фонда. Длъжностни лица твърдят, че и двата фонда могат да бъдат напълно изчерпани до 2018 г., освен ако не се възстановят цените на петрола или правителството не намери други начини за покриване на дефицита – като продажба на държавни активи или повишаване на дълга. Когато фондовете се изпразнят, Кремъл ще бъде принуден да направи болезнени съкращения на разходите или да увеличи данъците, за да запази бюджетната дупка под контрол.

Междувременно Централната банка на Русия се стреми да увеличи резервите си до 500 млрд. долара. Макар тази цел да е повече от два пъти над това, което предполага икономическата теория, „това е нивото, към което сме свикнали”, заяви гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина.

Ако целта бъде постигната, това би било ниво, невиждано от началото на 2014 г. и малко под рекорда, поставен през юли 2008 г. Тогава общият размер на резервите възлизаше на 598 млрд. долара – достатъчно, за да класира държавата на трето място в света след Китай и Япония.

Нов рисков сценарий при петрол по $25 пише Централната банка на Русия

Нов рисков сценарий при петрол по $25 пише Централната банка на Русия

Сегашният е при цена от $35 за барел