Руснаците започват да осъзнават суровата действителност, че икономическата криза изобщо не е към края си въпреки това, в което ги уверява президентът Владимир Путин.

Дори са се провели няколко протеста – рядка гледка в държава, в която демонстрациите не се случват много често.

Средностатистическите руски граждани изпитват затруднения заради разрушителното въздействие на ниските цени на петрола и западните санкции. Доходите са намалели с 9,5% през 2015 г., като средният руснак е печелил малко над 30 300 рубли (695 лева) на месец, сочат официалните данни, цитирани от СNN.

В същото време цените скачат – при това бързо. Инфлацията достигна 12,5 на сто през миналата година и може да отнеме повече време, за да се забави темпът ѝ, ако стойността на рублата продължи да пада. Руската валута потъва от началото на годината, като в четвъртък удари историческо дъно от 85 рубли за долар.

Руската рубла достигна най-големия спад в историята си

Руската рубла достигна най-големия спад в историята си

Никога не е струвала толкова малко

Официалните статистики показват, че повече от 20 милиона руснаци (приблизително 14% от населението) живеят в бедност. За сравнение – през 2014 г. броят им бе 16 милиона.

Макар Путин все още да се радва на рейтинги на одобрение, достигащи до 89%, започват да се появяват малки пукнатини в руската устойчивост. Руските шофьори на камиони за дълги разстояния от седмици протестират край столицата Москва срещу нов пътен данък, който според тях може да унищожи бизнеса им.

Пенсионери от олимпийския град Сочи блокираха движението в петък с настояването да бъде възстановен безплатният транспорт в града, след като беше спрян като част от мерките за икономии на страната.

Компании в сферата на жизненоважната за Русия петролна индустрия също се оплакват от несправедливи условия. Цената на суровината се срина през последните 18 месеца, а приходите в сектора намаляха рязко.

Ще повали ли евтиният петрол Русия?

Ще повали ли евтиният петрол Русия?

Черните облаци над руската икономика се сгъстяват

Енергийната индустрия до известна степен бе изолирана от спада заради благоприятни данъчни условия. Сега обаче правителството обмисля промяна в системата, което може да означава, че петролните компании ще трябва да съкращават инвестициите си, за да си плащат растящите данъчни сметки.

Енергетиката е от съдбоносно значение за руската икономика, като близо половината от държавните приходи идват от износ на петрол и природен газ.

Икономиката на Русия се сви с 3,7% през 2015 г., поставяйки я в дълбока рецесия. Страната е и един от 10-те най-слабо представили се развиващи се пазари за годината. Международният валутен фонд очаква допълнително свиване от около 1% през настоящата година.