Министерството на енергетиката на САЩ понижи прогнозата си за средната цена на нефт сорт Brent за 2022 г. от $72 на $70 за барел. Това става ясно от месечната прогноза на Управлението за енергийна информация (EIA) към ведомството, пише Интерфакс.

"Прогнозираме, че спадът на запасите от петрол ще се забави до 900 хил. барела на денонощие през четвъртото тримесечие на 2021 година. Като се има предвид, че според прогнозите световните запаси от петрол през декември продължават да намаляват, а търсенето и предлагането ще постигнат относително равновесие през първото тримесечие на следващата година, ние очакваме, че през следващите месеци натискът за повишаване на цените ще бъде ограничен.

Прогнозираме, че спот цените на суровия петрол сорт Brent ще достигнат средно $73 за барел през първото тримесечие на 2022 година. По наши прогнози, световните запаси от петрол може да нараснат средно с 500 хил. барела на денонощие от второто до четвъртото тримесечие на 2022 г., тъй като добивът на петрол ще започне да расте по-бързо от световното търсене", отбелязва EIA в месечната си прогноза.

Запасите от петрол в света би трябвало да помогнат за понижаване на цените на петрола, затова прогнозата на EIA за средната цена на сорт Brent по-конкретно е: $71 за барел през второто тримесечие, $70 за барел през третото тримесечие и $67 за барел през четвъртото тримесечие на 2022 година.

EIA отбелязва, че щамът "омикрон" ще внесе допълнителна несигурност на петролните пазари и през следващите месеци, и тя вече се отразява като увеличение на волатилността на цените на нефта.

Колко са запасите на Русия от нефт и газ

Колко са запасите на Русия от нефт и газ

Средната цена при износа на газ от "Газпром" е почти двойна спрямо миналата година

"Все още не е ясно как "омикрон" ще се повлияе на петролните пазари и икономиката като цяло. Един от най-уязвимите пазари, който може да бъде засегнат, е пазарът на авиационно гориво", се казва още в прогнозата на EIA. Оттам допълват, че настоящата им прогноза може да бъде преразгледана.