Новооткритите работни места в САЩ през февруари са с отрицателен знак за втори пореден месец, като така подсилват спекулациите на пазара, че икономиката вече е в рецесия.

Работните места в САЩ са намалели с 63 000 през изминалия месец, което е най-силното им месечно понижение от март 2003 г. насам. Припомняме, че техният брой падна с 22 000 през януари, а очакванията за днес бяха за възходяща корекция. До някъде позитивна е новината за спада при безработица от 4.9% на 4.8% през февруари, което се обяснява с факта, че много хора са се отказали да търсят работа и не се водят към бюрата по труда.

Отслабналият пазар на труда заедно със слабото представяне на имотите, по-високата цена на горивата и високите лихвени нива по кредитите ще доведат до намаляване на потребителското търсене. Именно липсата на нови работни места е основният показател, който ФЕД наблюдава в момента и решава дали да предприеме ново лихвено съкращение. След днешните данни, фючърсния пазар в Чикаго оценява на 100% вероятността за лихвено съкращение с 0.50 процентни пункта на 18 март.

„Всички показатели светят в червено", коментира американски анализатор пред Bloomberg. „Вече без съмнение сме в рецесия. Не мисля, че все още има някой, който да не го разбира", продължава той.

Минути преди оповестяването на доклада, от Федералният резерв обявиха, че ще увеличат тазмесечния си кредитен аукцион до $100 млрд. от предварително обявените $60 млрд. Припомняме, че банкерите от ФЕД предприеха тази нова стъпка за разпределение на краткосрочни кредити към търговските банки, за да подпомогнат възстановяването им и да увеличат ликвидността на пазара.

Икономистите очакваха ръст на новите работни места от 23 000 през февруари, след като по първоначални данни, през януари са били закрити 17 000 места. Прогнозите на 76-те анализатори интервюирани от Bloomberg варираха от минус 110 000 до плюс 70 000 работни места. Очакванията за процента на безработни бяха за 5%, след като през януари той беше 4.9%.

Секторът на услугите в САЩ е добавил нови 26 000 работни места през февруари, докато търговската сфера е затворила 34 1000 места. Строителният сектор е съкратил 39 000 работни места, заради продължаващата криза и непрекъснато намаляващите цени.

Веднага след изключително слабите американски данни, доларът не само че не потъна спрямо еврото, но и започна да връща загубите си от по-рано. Анализаторите обясняват случващото се с прекалено изкупуваната европейска валута от последната седмица и желанието на спекулантите да приберат печалбите си преди уикенда. Капиталовият пазар в САЩ отвори с понижение, а индексът Dow Jones се снижи в първите минути с трицифрена стойност. Към момента, индексът губи около 45 пункта, а доларът се котира при ниво от $1.5330 за евро.