С възстановяването след пандемията глобалната икономика вероятно ще претърпи големи промени през следващите десетилетия. Може би най-голямото разместване ще бъде изпреварването на САЩ от Китай, за да стане най-голямата икономика в световен мащаб.

Тази глобална води началото си от намалени търговски бариери и по-голяма икономическа свобода, което привлече преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Друг основен движещ фактор бяха подобренията в инфраструктурата и комуникациите и общото нарастване на икономиката в региона.

В графиката са използвани данни от World Economic League Table 2022, прогноза, публикувана от Центъра за икономика и бизнес изследвания (CEBR).

Visualizing the Coming Shift in Global Economic Power (2006-2036p)

Кога Китай ще стане най-голямата икономическа сила?

Очаква се Китай да изпревари САЩ до 2030 г. По-бързото от очакваното възстановяване в САЩ през 2021 г. и политиките на Китай за "нулев COVID" забавиха страната, което ще коства още две години, за да заеме първото място.

Китай продължи с положителния си растеж на БВП заради стабилността, осигурена от вътрешното търсене. Това беше от решаващо значение за поддържането на икономическия растеж на страната. Фискалната и икономическата политики на на Китай се фокусираха върху това още преди пандемията, поради опасения от нарастващи западни търговски ограничения.

Индия вероятно ще стъпи на място №3

През 2006 г. Индия имаше БВП от едва 949 милиарда долара. Днес БВП на страната се е утроил до 3,1 трилиона долара през 2022 г. През следващите 15 години се очаква да се утрои отново, пише Visual capitalist.

Какво стои зад този впечатляващ растеж? Икономиката на страната имаше много повече възможности за растеж, в сравнение с други страни. Демографията също работи в полза на страната. Докато средната възраст в много развити икономики се покачва, Индия има млада работна сила. Всъщност средната възраст на Индия е с цели 20 години по-ниска от тази в Япония, която в момента е третата по големина икономика.

През последните 60 години секторът на услугите е нараснал до около 55% от БВП на Индия. Телекомуникациите, софтуерът и ИТ генерират по-голямата част от приходите в този сектор. Само ИТ произвеждат 10% от БВП на страната.

Голямата англоговоряща работна сила в Индия се оказа привлекателна за международни компании като Intel, Google, Meta, Microsoft, IBM и много други. Местните стартъпи продължават да процъфтяват.

Индийското правителство въведе "стимули, свързани с производството" за мултинационални компании, които искат да диверсифицират производството си далеч от Китай. Ако тези стимули се окажат успешни, повече от слънчевите панели и смартфони в света ще се произвеждат в границите на Индия.

Снимка 577571

Източник: www.visualcapitalist.com/

Как ще изглежда глобалната икономика през 2031 г.?

До 2031 г. ще има големи промени по отношение на икономическа сила в света. Китай ще се превърне в най-голямата икономика в света по отношение на БВП, а Индия ще бъде третата по големина икономика в света. Кои ще бъдат останалите държави в топ 10 до 2031 г.

В топ пет ще влизат икономики от Азия: Китай, Индия и Япония⁠, което е ясен знак за това как икономическата мощ се измества към големи населени центрове в Азия.

Европа ще има четири държави в топ 10: Германия, Обединеното кралство, Франция и Италия. От Южна Америка само Бразилия се появява в топ 10.

Според тези прогнози Русия е извън първите 10 през 2031 г. Още не е ясно как санкциите и глобалната изолация ще се отразят върху икономическата траектория на страната.