Русия има достатъчно купувачи на петрол и газ, дори на фона на западните санкции в отговор на инвазията в Украйна. Това твърди висш служител на Кремъл. "Няма да убеждаваме никого да купува от нашия петрол и газ", коментира руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата с украинския си колега в Турция, пише Yahoo Finance.

Изявлението идва в момент, в който Европа, която е най-големият купувач на руска енергия, обмисля прекъсване на доставките на газ, докато войната с Украйна продължава. Около 30% от доставките на континента идват от Русия. Европа дава да се разбере, че се работи за да се намали тази зависимост.

Цените на петрола и на природния газ се повишиха на фона на опасенията за спиране на доставките от Русия. В началото на тази седмица петролът достигна най-високото ниво от 2008 г. насам, а цените на газа в Европа поставиха исторически рекорди.

Според Владимир Путин Русия спазва задълженията по договорите за доставка в и извън Европа. "Ние доставяме на нашите основни купувачи. Цените се покачват, но това не е наша вина", каза той в реч, излъчена по държавната телевизия "Россия 24".

САЩ забраниха вноса на руски петрол и на други изкопаеми горива, което пък донесе покачване на цените на много стоки и услуги. Обединеното кралство последва хода на САЩ, но частично, като не наложи пълно ембарго върху вноса на газ. Други европейски не са склонни да предприемат подобни стъпки. За сметка на това обаче много търговци и компании прекратяват дейността си в Русия.

ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

Смята да предложи и временно ограничаване на цените

В момента Русия доставя природен газ в Китай и води преговори с азиатската страна за друга голяма дългосрочна сделка за доставки през Монголия. Ако сделката бъде постигната, ще бъде изграден интерконектор, който ще намали зависимостта на Русия от Европа по отношение на покупките на енергия.