Съединените щати може би ще са в готовност за икономически бум до 2023 година, ако повече възрастни американци се ваксинират срещу Covid-19 и ако продължат стимулиращите програми на правителството. Това заяви Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co - Джейми Даймън, цитиран от Reuters.

"Имам малки съмнения, че излишните спестявания, тези от държавните стимули, огромните дефицитни разходи, повечето покупки на активи от страна на Федералния резерв, новият план на президента Джо Байдън за инфраструктурни инвестиции, вероятно ще допринесат за икономически бум в САЩ", пише той годишното си писмо до акционерите на най-голямата по активи американска банка.

Според него всичко това ще представлява важен двигател за силен икономически отскок от негативното въздействие на коронавирусната пандемия.

Той обаче също предупреди и че държавните инвестиции, особено тези, свързани с инфраструктурата, трябва "да се харчат разумно", за да бъдат предоставени "повече икономически възможности" за всички американци.

Даймън призова за повишаване на федералната минимална работна заплата, подобряване на обучението за работа в гимназиите и колежите и улесняване на хората с криминални регистрации при търсенето на работа.