Може би ще мине известно време, преди туристическите пътувания да се възстановят. Но какво ще стане, ако може да се пътува до само определени, "одобрени" дестинации?

Политици от Австралия и Нова Зеландия обсъждат възможността за отваряне на границите помежду си, създаване на коридор за пътуване - или по-точно "пътен балон" - между двете държави, пише CNN. 

И двете страни почти напълно затвориха границите си за чужденци през март, което нанесе голям удар върху туристическите индустрии. Но като изглежда, двете страни успешно контролират огнищата на коронавирус и сега политиците говорят за това кога границите между тях могат да бъдат отворени.

"Ако има държава в света, с която можем да се свържем първо, несъмнено това е Нова Зеландия", заяви миналия месец австралийският премиер Скот Морисън.

Това е ситуация, в която всички бихме искали да отворим границите се за всички, но, разбира се, фокусът ни в момента е да гарантираме, че и двете страни са в положение, в което управляваме Covid-19 до степен, в която можем да спокойно да отворим границите една за друга", заяви премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн. "Едно нещо, което не съм готова да направя, е да застраша позицията, в която се намира Нова Зеландия, като твърде рано отворим границите си - дори за Австралия".

Не е ясно кога този туристически коридор може да се превърне в реалност - в момента и двете държави все още имат ограничения за вътрешно пътуване и всички, които влизат в страните са подложени на 14-дневна карантина.

Експертите на туристическата индустрия твърдят, че през август коридорът вероятно ще бъде факт.

Специална връзка

Въпреки че двете страни са далеч една от друга, те имат едни от най-близките двустранни отношения в света. Притежателите на австралийски паспорти могат да пътуват и работят в Нова Зеландия за неопределено време без виза и обратно. Двете страни също допринасят значително за туристическата индустрия една на друга.

Австралийците съставляват почти 40% от международните туристи в Нова Зеландия. Това е особено важно в Нова Зеландия, където туризмът е най-голямата експортна индустрия в страната.

В Австралия новозеландците съставляват около 15% от международните посетители.

И в двете страни туристическите индустрии понесоха сериозен удар от коронавируса, така че не е изненада, че представителите на индустрията приветстват перспективата за "балон за пътуване".

Как ще работи?

Едно нещо, което трябва да се има предвид е, че Австралия е съставена от щати и територии, а някои от тях в момента имат допълнителни правила за карантина. Например, човек, пътуващ от Сидни (в Нов Южен Уелс) до Бризбейн (в Куинсланд), трябва да премине 14-дневен период на карантина.

На летищата може да се въведат нови процедури

Крис Робъртс, главен изпълнителен директор на туристическата индустрия Aotearoa, която представлява туристическата индустрия в Нова Зеландия, предвижда бъдеще, в което туристите да се обръщат към летището, за да бъдат тествани за Covid-19 и да бъдат допускани в самолета, само когато получат отрицателен резултат. На пътуващите може да се наложи да предоставят повече информация от обикновено, така че да бъдат лесно проследени, ако е необходимо.

Според Робъртс "балонът" ще работи само ако настоящият 14-дневен карантинен период за всеки, който влиза в страната, бъде премахнат.

След това Нова Зеландия може да включи и други територии в своя балон - Тайван и Хонконг, заяви Робъртс. "Мисля, че отварянето ще бъде за всяка държава поотделно", каза той. "Общото отваряне на границите може да бъде много далеч в бъдещето."

Обмисля се в разширяването на балона да се включат Тихоокеанските острови. От гледна точка на здравето, страните от Тихоокеанския остров изглежда са избягали от коронавирусната пандемия и до голяма степен са невредими. Фиджи - най-засегнатата страна там - отчете само 18 случая на коронавирус и няма смъртни случаи. Гуам - който е територия на САЩ, отчете повече от 140 случая на коронавирус и пет смъртни случая.

Много държави от Тихоокеанския остров затвориха границите рано, за да се предпазят от потенциално разпространение.

Как коронавирусът повлия на световния туризъм?

Как коронавирусът повлия на световния туризъм?

25 000 полета до Китай са отменени за седмица

Това ли е бъдещето на пътуването?

Потенциалният коридор за пътуване в Австралия и Нова Зеландия може да се окаже модел за останалия свят, твърди Робъртс.

Подобно на други страни по света, Нова Зеландия и Австралия трябва да внимават и да не прибързват, за да не създадат втора вълна Covid-19.

Това би могло да застраши имиджа им пред международни туристи, които гледат на страните като на надеждни дестинации.

"Ако това може да се работи между Нова Зеландия и Австралия, тогава може да се приложи и на други места", каза Робъртс.

"Сега в тази част на света се обръща доста голямо внимание заради очевидния успех на Нова Зеландия и Австралия, по отношение на пандемията от вируса. Ако можем също така да измислим начин да възобновим пътуванията между държавите, сигурен съм останалият свят ще прояви много голям интерес да види как става това. "