Българският премиер Кирил Петков заяви, че София обмисля потенциални доставчици и извършва предпроектно проучване, за да направи конкретно предложение "в рамките на 12 месеца" за снабдяване на Гърция с енергия от атомна електроцентрала, която ще бъде построена в България.

В интервю за "Катимерини" българският премиер казва, че целта е "да се засили енергийната връзка между нашите страни чрез газопровода IGB, както и в резервите за втечнен природен газ в Александруполис" в Северна Гърция. "Това са два варианта, по които сме заинтересовани да се движим възможно най-бързо, така че да имаме алтернативи", каза той, като отбеляза, че поради събитията в Украйна "се нуждаем от по-голяма диверсификация на енергийните източници".

Петков: Добре е на преговорите с Газпром да влезем с повече от една карта в ръка

Петков: Добре е на преговорите с Газпром да влезем с повече от една карта в ръка

Газовата връзка с Гърция ще е готова юни месец

Той също така отхвърли призива на Москва НАТО да се изтегли от България и Румъния. "Не ми харесва идеята някой да ни казва какво трябва и какво не трябва да правим. Ние сме независима държава и сами правим своя избор", каза той.

Петков обясни и защо София иска да бъде изключена от решението на Европейския съюз за ембарго върху вноса на руски газ. "Много европейски държави предприемат строги мерки срещу Русия и дори страни като Германия или Австрия не могат напълно да изключат руския газ, от който са силно зависими. Ние сме зависими от руската енергия на повече от 80%. По същество това би означавало да спрем икономиката си", каза той.

Азербайджан увеличи доставките на газ за Европа

Азербайджан увеличи доставките на газ за Европа

Трансадриатическият газопровод достигна пълна мощност

Петков също така осъди "неразумните действия" на руския президент Владимир Путин и изрази съжаление, че стотици хора са убити "на олтара на имперските желания на един авторитарен лидер". България, каза той, е тясно свързана с народа и културата на Русия, "но ние разделяме това от сегашния авторитарен режим в Русия".