След като Съдът на Европейския съюз реши, че Варшава трябва да плаща ежедневно по €500 хил. глоба заради отказа да затвори въглищната мина Туров, местните се опасяват от най-лошото, пише Deutsche Welle.

През юни Прага поиска от върховния съд на Европейския съюз да наложи глоба в размер на €5 млн. дневно. Причината е, че Полша не пожела да затвори мината Туров, намираща се близо до границата с Чехия и Германия. Чехите пък са притеснени от екологичните щети, които мината причинява.

Конфликтът между двете централноевропейски държави започна след решението на PGE - държавният енергиен холдинг, който управлява мината - да разшири дейността ѝ в посока границата с Чехия. Притесненията на чехите са, че разширението ще засегне качеството и количеството на водите в региона, както и че ще повиши запрашаването и шума. От своя страна полското правителство посочва, че разширението е в рамките на разрешение от 1994 г. и изследвания, които показват, че то ще има минимално въздействие върху водата.

Прага вече даде знак, че ще иска да преговаря с Полша, но подчерта, че екопритесненията са приоритет. Разговорите започнаха, но поляците настояват, че нямат намерение нито да плащат глоби, нито да затворят мините. "Няма да спрем Туров, то ще лиши милиони полски семейства от електрозахранване", категоричен бе премиерът на Полша Матеуш Моравецки.

Мината, която работи още от 1904 г., захранва електроцентрала, която от своя страна е отговорна за шест процента от нужното електричество в Полша и снабдява с ток 2,3 млн. домакинства. Половината от работните места в региона зависят директно или индиректно от нея. Централата дава работа на 1 250 души и четвъртата най-голяма въглищна централа в Полша.

В близкия град Богатиня, където живеят около 17 хил. души, темата предизвиква гняв. Дори наскоро чешки журналист бе изгонен от местен бар.

96% от жителите на Богатиня смятат, че мината ще бъде затворена, а повече от половината прогнозират, че това ще се случи в рамките на следващите 10-20 години, според проучване на PGE.

Роберт Томашевски, енергиен експерт във варшавския тинк-танк Polityka Insight, смята, че изход от ситуацията има: Полша и Чехия трябва да подпишат споразумението за инвестиции във водна инфраструктура в Чехия, което ще минимизира въздействието от полската мина. "Но преговорите, които започнаха през юни, не достигнаха компормис. Чехите не бързат, тъй като знаят, че времето е на тяхна страна и поляците ще трябва да отстъпят", смята той.

Томашевски прогнозира, че прогрес може да бъде постигнат след изборите, които се проведоха миналата седмица.