Четири партии в Словения сключиха коалиционно споразумение, според което страната твърдо застава зад развитието на ядрената енергетика в борбата с климатичните промени.

В документа са разписани и по-нататъшните мерки, които страната ще предприеме за съхраняване на енергия и достигане на въглероден неутралитет до 2050 година чрез използването на ядрени мощности.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?

Както и други държави от ЕС, Словения също се задължи да съкрати въглеродните си емисии напълно до 2050 година. В страната към момента работи само една ядрена централа - АЕЦ "Кръшко". Тя започва работа през 1983 година като общ проект между Словения и Хърватия.

В централата електроенергия произвежда само един реактор, който е с мощност 730 мегавата, който произвежда около една трета от електроенергията на страната. По план централата трябва да бъде изведена от експлоатация до средата на януари 2023 година.

Словения вече многократно е заявила желанието си да удължи живота на реактора в АЕЦ "Кръшко" до 2043 година, както и да изгради нови мощности. С новото коалиционно споразумение тези планове се потвърждават. Това идва въпреки критиките и недоволството от страна на Австрия.

През лятото на 2019 година тогавашният премиер на Словения Марян Шарец заяви, че изграждането на втори реактор е задължително, независимо от критиките от Австрия.

Украйна и Словения с абмициозни планове за развитие на ядрените си мощности

Украйна и Словения с абмициозни планове за развитие на ядрените си мощности

Едните обновяват, другите - строят