Цените на петрола падат във вторник на фона на опасенията за нестабилността на търсенето на петрол след публикуването на данни за спада на вноса от Китай до петмесечно дъно през май.

Търговците очакват и резултата от преговорите между Иран и световните сили във Виена по ядрена сделка, които започват в четвъртък. Успехът на преговорите може да доведе до увеличаване на иранското производство с 500 хиляди барела на ден, но много анализатори не очакват да се постигне споразумение преди президентските избори в страната през следващата седмица, пише Trading Economics.

Августовските фючърси за сортаа Brent днес към 9,25 часа българско време поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 0,59 долара, до 70,90 долара за барел. В понеделник цената на тези контракти спадна с 0,4 долара (0,6%) - до 71,49 долара за барел.

В същото време юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-евтини с 0,44 долара и се търгуват по 68,79 долара за барел. В предходната сесия WTI поевтиня с $ 0,39 (0,6%) - до $ 69,23 за барел, като по-рано в хода на търговията достигна връх от $ 70 за барел. За последно котировките бяха на това или по-високо ниво през октомври 2018 г.

Както стана известно на 7 юни, Китай е внасял 9,69 милиона барела петрол на ден през май, което е с 14,6% по-ниско в сравнение с година по-рано. През април вносът възлизаше на 9,86 милиона барела на ден.

"Петролното рали спря, след като WTI тества нивото от 70 долара за барел на фона на спада на вноса от Китай", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda. Според експерта, цитиран от MarketWatch, "темпът на икономическо възстановяване в Китай се забавя, но все още е висок в сравнение с останалия свят".

След срещата през миналата седмица страните от пакта ОПЕК + решиха да не променят плановете си за увеличаване на производството към момента, вярвайки, че увеличаването на ваксинацията, въпреки продължаващите блокировки в някои региони, дава надежда за бързо възстановяване на търсенето. Докато все още не са ясни перспективите за иранския петрол.

През април министрите на страните от ОПЕК + решиха постепенно да възстановят производството: през май държавите, участващи в споразумението, могат да увеличат добива с 350 хиляди барела на ден, през юни - със същото количество, през юли - с 441 хиляди барела. Саудитска Арабия също отменя доброволните си ограничения върху добива на суровината.