Руският президент Владимир Путин обеща повече сигурност за енергийните доставки за Европа, като заяви, че ще намали зависимостта от транзитни държави като Беларус. Изявлението му бе по време на срещата с германския лидер Ангела Меркел в неделя, 21 януари.

„Разменихме гледни токи, че в началото на годината имаше нервни моменти и че комуникацията между нас трябва да се промени, за да избегнем подобни нервни моменти в бъдеще" е казала Меркел, цитирана от EUOBSERVER.

Германският канцлер по-рано бе казала, че Москва „разрушава доверието", визирайки внезапното спиране на доставките по петролопровода „Дружба". След разговорите в неделя, Меркел е посочила, че Москва е потвърдила желанието си да комуникира по-добре с клиентите си в Европа.

Путин от своя страна е посочил, че „ЕС не трябва да има съмнение в надеждността на Русия", добавяйки, че Русия има „големи интереси в глобалната енергийна сигурност".

Руският президент е казал, че Москва работи за забързване на строителството на тръбопроводна система от руския бряг на Тихия океан, по който газов маршрут руският газ ще стига директно в Германия, за да намали зависимостта от транзитните държави Беларус и Украйна.

Тези проекти обаче най-вероятно ще се приемат с недоверие от члена на ЕС Полша, която също ще бъде транзитна държава при тръбопровода под Балтийско море от Петербург до Германския Грайфсвалд.

За Варшава т.нар. проект „Северен поток" (Nordstream) е типичен пример за игра на сила на Москва и Берлин. Германия се опитва да успокои Варшава, предлагайки й да се свърже към тръбопровода, но Москва засега дава предпазливо съгласие.

Путин е казал: „Не сме против съюз с Полша. Готови сме да работим на равноправна партньорска основа. Само че трябва да се разберем какви обеми ще могат да се транспортират през този газопровод".

Срещата Путин - Меркел се проведе в черноморския курорт Сочи. Тя е описана от германските медии като забележимо по-малко приятелска от редовните разговори между Путин и Герхард Шрьодер, който слезе от власт през 2005.

Путин и социал-демократът Шрьодер са лични и политически приятели, като скоро след като отстъпи от поста си, Шрьодер оглави надзорния борд на „Северен поток". За разлика от предшественика си, консерваторът Меркел се дистанцира от „режима на Путин", който в Берлин все повече се разглежда като употребяващ енергията като глобално политическо оръжие и потискащ демокрацията в Русия.

Освен това на срещата в Сочи не е постигнат напредък по полско - руското мерене на сили по вноса на месни продукти. Варшава блокира началото на разговорите за ново стратегическо партньорство между ЕС и Русия, докато Москва не вдигне забраната за внос на месо от Варшава.

Освен това позициите по отношение на Косово на двете суперсили се различаваха много. Путин подкрепи Сърбия за твърда позиция срещу независимостта на Косово. Меркел призова сърбите „да не гласуват за националистите".

Освен това Берлин осъжда последните доставки на ракети земя - въздух от Москва за Иран. За ФРГ те са грешен сигнал във време, когато международната общност иска да принуди Иран да прекрати ядрената си програма.