Германското правителство очаква срива на икономиката през 2020 година да е по-малък от по-рано очакваното. Това твърди запознат, визирайки прогноза, която предстои да бъде публикувана във вторник.

Управляващата коалиция в най-голямата икономика в Европа прогнозира през април, че свиването на брутния вътрешен продукт (БВП) може да достигне 6,3% в края на декември. Подобен спад би бил най-сериозният от Втората световна война насам. Според представените тогава очаквания възстановяването през следващата година щеше да гарантира растеж от около 5,2%.

Сега предстои министърът на икономиката на Германия Петер Алмайтер да представи актуализираната прогноза, според която спадът ще е ограничен.

Активността в страната успя да направи силно завръщане след като се срина през второто тримесечие. Това доведе до събуждането на оптимизма в бизнеса през този месец, като очакванията на компаниите са, че икономиката ще продължи да върви по дългия път на възстановяването, пише Bloomberg.

За да облекчи натиска на пандемията върху БВП германското правителство суспендира заложените в конституцията ограничения за дълга като част от въведената мащабна програма от стимули. Въпреки това финансовият министър Олаф Шолц посочи, че не очаква БВП да се върне към предкризисните си нива преди края на 2021 година.

Според източници на Reuters в сегашната прогноза ще бъде заложен спад от под 6% за 2020 година. Също така се очаква тази за 2021 година да бъде ревизирана в положителна посока.