През настоящата година обемът на световната търговия ще се увеличи с най-слабия си темп от кризата насам, предупреди Световната търговска организация (СТО). Сред причините са повишаването на митата и охлаждането на световната икономика, пише The Wall Street Journal.

Забавянето на търговията ще намали инвестициите и работните места, казват още от организацията. Проучванията сред бизнеса от Азия до Европа показват спад на производствената активност, свързана с намаляващи поръчки.

"Създаването на работни места ще бъде възпрепятствано, тъй като компаниите ще наемат по-малко служители, които да произвеждат стоки и услуги за износ", казва Роберто Азеведо, генерален директтор на СТО.

Очакването е международната търговия да се увеличи с едва 1,2 процента през тази година, след като през 2018 година записа повишение от 3 процента. Ако СТО се окаже права, това ще е най-ниският ръст от 2009 година насам. Очакванията са за възстановяване през 2020 г., но това ще зависи и от нормализиране на търговските отношения.

Търговската война между Съединените американски щати и Китай удари търговията между двете най-големи икономики. Според Barclays вносът от Китай в САЩ намалява с 12 процента през първите седем месеца на годината, докато китайският внос от САЩ спада с 28 процента.

Забавянето на търговията и производството накара централните банки по света, включително Федералният резерв и Европейската централна банка, да пуснат нови стимули. Заводите в Германия, Русия и Чехия записват най-слаба активност от 2009 г. насам. Във Великобритания, която се бори и с Brexit, активността пада за пети пореден месец. За цялата еврозона, тя е на най-слабото си равнище от октомври 2012 г.

Германия губи €30 милиарда заради търговската война

Най-голямата европейска икономика губи €30 милиарда заради търговската война

Бизнесът трябва да се справя и с повече бюрокрация