Разходите за транспорт на стоки в контейнер от Европа до Азия се покачиха над $10 хил. за първи път в историята. Поскъпването подчертава болката, която износителите и вносителите изпитват заради проблемите във веригите за доставки, пише Bloomberg.

Индексът Drewry World Container, публикуван в четвъртък, показва, че таксата за 12-метров контейнер от Шанхай до Ротердам се покачва до $10 174 — повишение от 3,1% за седмица и 485% спрямо година по-рано. Общият индекс за осем основни морски маршрута расте с 2% до $6 257 спрямо миналата седмица и с 293% спрямо година по-рано — записвайки най-високата си точка от 2011 г. насам.

Таксите растат, тъй като търсенето на 6- и 12-метрови контейнери надхвърля значително предлагането им. Те са сред най-използваните в световната търговия. Силното потребителско търсене на стоки и възстановяването на инвентара на компаниите, както и проблеми като блокирането на Суецкия канал в края на март и задръстените пристанища причиняват забавяния и по-високи разходи за търговците, докато транспортните компании се радват на растяща печалба.

Така акциите на A.P. Moller-Maersk, най-голямата компанията в този сектор, достигнаха рекорд по-рано тази седмица.

$54,5 млн. потънаха на дъното на океана: Защо растат инцидентите с контейнери?

$54,5 млн. потънаха на дъното на океана: Защо растат инцидентите с контейнери?

Индустрията отчита най-големият ръст на загубени контейнери от седем години насам