Цените на петрола продължават да се понижават в сряда, след като паднаха с повече от 4% в предишната сесия.

Пазарът е под натиск от продължаващите съмнения на търговците относно перспективите за търсенето на петрол в Китай, където броят на случаите на COVID-19 остават висок след премахването на основната част от карантинните ограничения.

"Очакваме търсенето на стоки в Китай да остане слабо през първото тримесечие на тази година, предвид продължаващия спад в недвижимите имоти, нова вълна от заразени с COVID-19 и слабо експортно търсене", каза Каролайн Бейн, анализатор в Capital Economics.

Междувременно страховете от глобален недостиг на енергийни носители през зимата, които подкрепиха цените през последните месеци, намаляват, като се има предвид по-мекото от очакваното зимно време в САЩ и Европа, отбелязва Bloomberg.

Цената на мартенските фючърси за петрола Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в сряда сутринта е 81,59 долара за барел, което е с 0,50 долара по-малко от края на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поевтиняха с $3,81 (4,4%) до $82,1 за барел.

В същото време цената на фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса се понижи към този момент с $0,48, до $76,44 за барел. До затварянето на предишната търговия стойността на тези контракти падна с $3,33 (4,2%) до $76,93 за барел.

В края на 2022 година Brent поскъпна с 10,5%, а WTI - с 6,7%.