Цените на петрола се повишават в сряда, на европейския сорт Brent тя се приближава до 70 долара за барел. Пазарът е в очакване да се увеличи търсенето на горива след отмяна на ограниченията заради пандемията от коронавирус в САЩ и Европа преди летния туристически сезон.

Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ имат за цел да ваксинират 70% от възрастните в страната до Деня на независимостта на 4 юли. По-рано тази седмица Европейската комисия предложи облекчаване на настоящите ограничения, като позволи на туристите, ваксинирани срещу COVID-19, и туристите от страни с "добра епидемиологична ситуация" да влизат в ЕС. Междувременно британският премиер Борис Джонсън обещава да отмени карантинните мерки до 21 юни.

Цената на юлските фючърси за петрол сорт Brent на лондонската борса ICE Futures дкъм 9,15 часа българско време в сряда възлиза на 69,47 долара за барел, което е с 0,59 долара повече от тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с $ 1,32 (2%) - до $ 68,88 за барел.

Юнските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 66,23 долара за барел, което е с 0,54 долара по-високо от нивото при закриването на сесията във вторник. Вчера стойността на тези договори се увеличи с $1,2 (1,9%) до $ 65,69 за барел.

"Заслужава си сега да следим отблизо въздушните пътувания, каза анализаторът на WTRG Economics Джеймс Уилямс. Както вътрешните, така и чуждестранните въздушни пътувания ще продължат да растат въпреки предизвикателната епидемиологична ситуация в Индия."

"Като се вземе предвид премахването на много ограничения в Съединените щати и наличието на отложено търсене на пътувания, можем да очакваме значително увеличение на потреблението на автомобилни горива това лято", - цитира експертът MarketWatch.

Междувременно данните на Американския петролен институт (API), публикувани преди ден, показват намаляване на запасите от петрол в САЩ през седмицата, приключила на 30 април, със 7,7 милиона барела. Такъв значителен спад, ако бъде потвърден от доклада на Министерството на енергетиката на САЩ, ще бъде максималният от края на януари.

Официалните данни за състоянието на стоковите резерви от петрол и горива в САЩ за изминалата седмица ще бъдат публикувани в по-късно в сряда.