Цените на референтните марки суров петрол продължават да се покачват при търговия в петък. Те достигнаха най-високите си нива от една година на фона на спада в американските запаси и задълженията на най-големите производители на петрол да ограничат производството.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта към 9,15 ч. българско време се търгуват по 59,15 долара за барел, което е с 0,31 долара по-вече от края на предходната сесия. В четвъртък, 4 февруари, тези договори поскъпнаха с $0,38 (0,7%) - до $ 58,84 за барел, което е максимум от 20 февруари 2020 г., сочат данните на Dow Jones Market Data.

Цената на мартенските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същия момент достигна 56,58 долара за барел, което е с 0,35 долара по-високо от нивото в края на предишната търговия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с 0,54 долара (1%) - до 56,23 долара за барел, най-високото ниво от 22 януари миналата година.

Котировките на Brent завършиха на положителна територия за пета поредна сесия, докато покачването на WTI продължи за четвърти пореден ден. До края на тази седмица и двете марки могат да демонстрират максимален седмичен ръст от октомври, пише Trading Economics.

Пазарът се подкрепя по-специално от очакванията за бързо икономическо възстановяване благодарение на въвеждането на ваксини срещу коронавирус и увеличение на държавните разходи.

"Инвеститорите са уверени, че това е началото на края на пандемията, тъй като може да се види, че броят на инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи непрекъснато намалява по целия свят през последните две или три седмици", каза ръководителят на Vanda Insights Вандана Хари, цитирана от S&P Global Platts.

В допълнение, анализатори казват, че перспективите за търсенето на петрол са се подобрили значително, тъй като пандемията на коронавируса се подобрява.