Цени на петрола спадат във вторник, след като скочиха предния ден, предизвикани от сигнали за повишено напрежение в Близкия изток и риск за доставките от Либия и Ирак.

Мартенските фючърси за сорта Brent на борсата в Лондон ICE Futures днес сутринта се търгуват по $64,56 за барел, което е $ 0,64 (0,55%) по-ниско от цената при затваряне на предишната сесия. В понеделник тези контракти поскъпнаха с $ 0,35 (0,54%), до $ 65,20 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI за февруари при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,45, до 58,09 долара за барел. В понеделник WTI не се търгува, тъй като в САЩ не бе работен ден заради Деня на Мартин Лутър Кинг.

Поскъпването в понеделник бе подхранвано от спирането на производството в Ирак на находишето Ал-Адаб на фона на ескалация на масовите протести в страната. Добивът на петрол от находището, разработването на което бе извършено от китайската CNPC, е около 70 хиляди барела на денонощие. Друго иракско нефтено поле, Бадра, също е застрашено от спиране на производството, информира Bloomberg.

Междувременно производството на петрол в Либия падна с около 800 хиляди барела на ден в резултат на блокадата на пристанищата за износ от привържениците на Либийската национална армия (LNA) на Халифа Хафтар.

Миналата седмица Международната агенция по енергетика (IEA) потвърди прогнозата си за растеж на доставките на петрол от държави, които не са членки на ОПЕК през 2020 г., с 2,1 милиона барела на денонощие. IEA също отбеляза излишък от запаси на световния пазар и увеличение на добива на американски шистов нефт.