Цените на базовите марки суров петрол умерено се повишават по време на търговията в сряда, след като паднаха за четири поредни работни дни.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес към 9:15 ч. българско време поскъпнаха с 0,24 долара - до 69,27 долара за барел. Във вторник цената му падна с 0,48 долара (0,7%), достигайки 69,03 долара за барел в края на сесията. Това е най -ниското ниво от 19 юли, отбелязва Dow Jones Market Data.

Цената на септемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) сутринта се повиши с 0,18 долара - до 66,77 долара за барел. При закриване на търговията вчера стойността на тези контракти бе спаднала с 0,7 долара (1%), до 66,59 долара за барел - минимум от 9 август.

През последните четири дни WTI е поевтинял с почти 4%, съобщи Bloomberg. За последно такъв дълъг период на непрекъснат спад на котировките беше регистриран през март.

Данните, публикувани във вторник от Американския петролен институт (API), показват спад на стоковите запасите от петрол в САЩ миналата седмица с 1,2 милиона барела, на бензин - с 2 милиона барела, както и увеличение на запасите от дестилати с 502 хиляди барела. API получава информация от оператори на рафинерии, резервоари за съхранение и тръбопроводи на доброволни начала.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува своите официални данни за състоянието на енергийните резерви в сряда.

Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, прогнозират средно, че спадът на петролните запаси възлиза на 3,1 милиона барела, на бензина - с 2,3 милиона барела, а увеличаването на запасите от дестилати е 700 хиляди барела.