Цените на петрола продължават да спадат и в понеделник на фона на сигналите, че новият делта вариант щам на коронавируса е започнал да влияе негативно върху китайската икономика - най-големият вносител на суровината в света.

Към 9:15 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 1,19 долара, до 69,40 долара за барел. В петък цената на тези контракти се понижи с 0,72 долара (1%) до 70,59 долара за барел.

В същото време септемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-евтини с 1,17 долара, до 67,27 долара за барел. По време на предишната сесия WTI поевтиня с 0,65 долара (0,9%), до 68,44 долара за барел.

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция е близо до рекордни нива в страни като Тайланд, Виетнам и Филипините.

Последните данни на Baker Hughes сочат увеличаване на активността на американските компании за добив на шистов петрол. Броят на работещите нефтени платформи в САЩ се увеличи с 10 единици миналата седмица до 397 платформи. Ръстът е най-значимият от април насам.

Статистиката от Китай показва забавяне на промишленото производство и продажбите на дребно в страната през юли поради нова вълна от ограничителни мерки, въведени в няколко региона на страната поради разпространението на COVID-19.

"Високата променливост на петролния пазар ще продължи, поне докато не видим рязък спад в заболеваемостта от COVID-19 в САЩ и Китай", отбелязват анализатори пред Bloomberg.