Цените на петрола паднаха с 1% във вторник сутринта, продължавайки рязкото понижение от предходния ден. Блокирането на икономическата дейност заради коронавируса в най-големия вносител на петрол Китай, силният долар и нарастващите рискове от рецесия подхранваха притесненията относно перспективите за глобалното търсене, отбелязва Reuters.

Към 9:25 часа българско време петролът сорт Brent на лондонската борса поевтиня с 1,07 долара, до $104,85 за барел, като по-рано днес цената му спадна до 103,19 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate в същото време поевтиня с 0,87 долара, до 102,21 долара за барел, след като достигна дъно в рамките на деня от 100,44 долара за барел.

В понеделник и двете световни референтни марки отчетоха най-големия си дневен спад от март, съответно с 5% и 6%.

Понижението на петролните цени отразява тенденциите на световните финансови пазари, тъй като инвеститорите избягват по-рискови активи поради притеснения за по-високи лихвени проценти и тяхното въздействие върху икономическия растеж.

Доларът се задържа близо до 20-годишен връх, което направи петрола по-скъп за притежателите на други валути.

"Ситуацията с COVID в Китай, вдигащите се лихвени проценти и нарастващите рискове от рецесия не помагат на рисковите активи", каза Уорън Патерсън, ръководител на изследването на стоките на ING.

Последните данни показват, че растежът на износа на Китай се е забавил до едноцифрено число, най-слабото от почти две години, тъй като страната удължи блокирането, за да ограничи разпространението на COVID-19.

Цените на петрола подскочиха миналата седмица, след като Европейската комисия предложи по етапно ембарго върху руския петрол. Одобрението обаче е забавено на фона на искания от източноевропейски страни за изключения и отстъпки.