Цените на петрола почти не се променят съществено във вторник сутринта след края на търговията с умерен ръст в предходния ден.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се котират по 91,98 долара за барел, което е с 0,02 долара по-евтино от края на предходната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с $0,65, до $92 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се качва към същия момент с $0,65, до $86,01 за барел. До затварянето на пазара в понеделник стойността на тези контракти се повиши с $0,6 до $85,36 ​​за барел.

Във фокуса на трейдърите тази седмица са редица заседания на централните банки в света, включително тези на Фед и Банката на Англия. Страховете, свързани с факта, че бързото затягане на паричната политика от страна на голимите централни банки ще доведе до рецесия в глобалната икономика и спад в търсенето на петрол, са един от ключовите фактори, влияещи върху петролния пазар през последните месеци.

Междувременно потенциалното увеличение на предлагането също може да има отрицателно въздействие върху цените на петрола. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви, че ще продаде допълнителни 10 милиона барела петрол от стратегическия резерв, пише Bloomberg.

Освен това националната петролна компания на ОАЕ обяви мерки за увеличаване на производството до 5 милиона барела петрол на ден до 2025 г. от сегашните 3,4 милиона барела на денонощие.

Междувременно рафинериите в Китай са подали оферти за доставка на допълнителни 15 милиона тона петролни продукти като част от квотата за износ, което може да увеличи доставките на гориво в света.