Цените на петрола от еталонните световни марки във вторник умерено се покачват след резкия им скок преди това, предизвикан от новите сигнали за съкращаване на добива в ОПЕК.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,15 - до $69,16 за барел. В края на търговията в понеделник тяхната цена бе подскочила с $1,43 (2,12%) и при закриване на сесията бе $69,01 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка през май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се увеличава с $0,18 - до $61,77 за барел. Предишният ден тези контракти поскъпнаха с $1,45 (2,41%), до $61,59 за барел.

Както съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на допитване до експерти и анализатори, а така също и на данни за танкерните превози, добивът на петрол в ОПЕК през март се е съкратил с 295 хиляди барела на денонощие - до общ обем от 30,385 млн. барела на денонощие.

Саудитска Арабия, най-големият производител в картела и най-голям световен износител на суровината, е намалила своя добив до минималните от четири години 9,82 млн. барела в денонощие.

Според експерти, ключов фактор за петролния пазар в близка перспектива свата въпросът за продължаване на срока за ограничаване на добива от страните, участнички в споразумението ОПЕК+. А така също американските санкции срещу Техеран и възможността други страни да купуват ирански петрол.