Борсовите котировки на петрола падат в понеделник след значителния ръст на цените през миналата седмица.

Според Dow Jones, сортът Brent затвори в петък най-високата си стойност от 21 май 2019 г., WTI - най-високата си от 17 октомври 2018 година. През изминалата седмица Brent добави 4,6% в цената, а американският еталон WTI - 5%.

Пазарът на петрол завърши на положителна територия за втора поредна седмица заради сигнали, че масовите ваксинации в САЩ и Европа, както и премахването на карантинните ограничения, помагат да се освободи задържащото се търсене на енергийни ресурси. Освен това забавянето на преговорите по иранската ядрена програма допринесе за повишаването на цените, което отслаби очакванията за приток на допълнителни обеми петрол на пазара, както и предпазливият подход на страните от ОПЕК + към увеличаване на производството.

Цената на августовските фючърси за Brent на лондонската борса към 9,50 ч. българско време спадна с 0,68 долара, до 71,21 долара за барел. В петък тези контракти поскъпнаха с 0,58 долара (0,8%) до 71,89 долара за барел.

В същото време юлските фючърси за WTI са по-евтини с 0,58 долара при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) - до 69,04 долара за барел. В петък WTI поскъпна с 0,81 долара (1,2%) - до 69,62 долара за барел.

"Американската икономика се справя добре и OPEC + изглежда не планира агресивно да увеличи производството си", каза Роб Хауорт, анализатор в US Bank Wealth Management, пред Bloomberg. Пазаърт се надялва да се нормалния възстанови туристически сезон в САЩ и Европа, като част от тези очаквания са оправдани."

След срещата от миналата седмица страните от ОПЕК + решиха да не променят плановете си за постепенно увеличаване на производството, като се има предвид, че нарастването на процентите на ваксинация, въпреки продължаващите блокировки в някои региони, дава надежда за бързо възстановяване на търсенето, докато перспективите за иранския петрол все още е неясни.

През април министрите от ОПЕК + решиха постепенно да възстановят добива: през май страните, участващи в споразумението, могат да увеличат производството с 350 хиляди барела на ден, през юни - със същото количество, през юли - с 441 хиляди барела на денонощие.