Цените на референтните марки суров петрол спадат при търговия в четвъртък, след като се повишиха до пикови от март стойности ден по-рано на фона на оптимистичните прогнози за търсенето през втората половина на 2021 г. и данните за намаляващите запаси от горива в САЩ. Операторът на важния американски тръбопровод Colonial Pipeline, пострадал от кибератаката, обяви началото на постепенното възобновяване на работата му.

Юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,20 часа българско време в четвъртък е 68,46 долара за барел, което е с 0,84 долара под цената в края на предишната сесия. В хода на търговията в сряда тези договори поскъпнаха с $ 0,77 (1.1%) - до $ 69.32 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 65,24 долара за барел, което е с 0,84 долара под крайната стойност от предходната сесия. Ден по-рано тези контракти поскъпнаха с 0,8 долара (1,2%) - до 66,08 долара за барел.

Договорите за суров петрол Brent и WTI достигнаха най-високите си нива от март насам в сряда, според данни на Dow Jones Market Data.

Международната енергийна агенция (IEA) прогнозира, че глобалното потребление на петрол през 2021 г. ще намалее с 5,4 милиона барела на ден. Това е с 270 милиона барела на денонощие по-ниско, отколкото в предишния доклад на агенцията. Въпреки това перспективите за втората половина на годината остават приблизително непроменени въз основа на очакванията, че кампаниите за ваксиниране ще продължат да се разширяват и пандемията е до голяма степен под контрол.

Преди това ОПЕК запази оценката на глобалното потребление на течни въглеводороди през 2020 г. и прогнозата за 2021 г. в сравнение с предишния си месечен доклад. Както се посочва в нов доклад, публикуван във вторник, през 2020 г. търсенето на петрол е спаднало с 9,5 милиона барела на ден спрямо 2019 г. - до 90,5 милиона барела, а през 2021 г. се очаква да нарасне с 6 милиона барела на денонощие до 96,5 милиона bpd.

По-бавното от очакваното възстановяване на търсенето в страните от ОИСР на Америка през първото тримесечие на 2021 г., както и подновеният растеж на болестите на COVID-19 в Индия и Бразилия, доведоха до по-ниски оценки за първата половина на годината, но положителни данни за горивата търсенето в САЩ, ускоряването на ваксинационните програми в много региони също дава надежда за оптимизъм през втората половина на годината.

Американските търговски запаси от петрол са спаднали с 426 000 барела миналата седмица, според седмичен доклад на енергийното министерство на страната, публикуван в сряда. Запасите от бензин са се увеличиха с 378 хиляди барела. Запасите от търговски дестилати са намалели с 1,73 милиона барела.

Експертите, интервюирани от Bloomberg, прогнозират намаляване на запасите от петрол с 2,1 милиона барела, запазване на запасите от бензин на същото ниво и намаляване на запасите от дестилат с 1,5 милиона барела. Анализатори, анкетирани от S&P Global Platts, очакваха, че данните на Министерството на енергетиката на САЩ ще покажат спад на запасите от петрол с 4,1 милиона барела, увеличение на запасите от бензин със 700 хиляди барела и намаляване на запасите от дестилати с 2 милиона барела.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани ден по-рано, показват спад в запасите от нефт в САЩ през седмицата, приключила на 7 май, с 2,53 милиона барела. Според API запасите от бензин са се увеличили с 5,6 милиона барела, а дестилатите - са намалели с 872 хиляди барела.

Пазарът се фокусира и върху новините относно тръбопроводната система Colonial Pipeline Co., която е основният източник на доставки на бензин, дизел и реактивни горива за Източното крайбрежие на САЩ.