Цените на храните се покачват през последните няколко месеца. Основна храна в голяма част от Азия оризът може да бъде следващият, чието жени ще се изстрелят нагоре. Това коментират наблюдатели от индустрията, пише CNBC.

Цените на много храни като пшеница и други зърнени продукти, както на месото и олиото, се повишиха значително. Това се дължи на фактори като нарастващите цени на торовете и енергията през последната година, както и войната между Русия и Украйна.

Има забрани за износ на храни или сериозни прекъсвания на износа от Индия (пшеница), Украйна (пшеница, овес и захар, наред с други) и Индонезия (палмово масло).

Оризът може да бъде следващата гореща стока в това отношение. Индексът на цените на храните на Организацията за прехрана и земеделието вече показва, че международните цени на ориза се качват за пети пореден месец и достигат 12-месечен връх, според последните данни, публикувани миналата седмица.

Производството на ориз все още е силно, успокояват експерти.

Трябва обаче да се следят цените на ориза и занапред, защото покачването на цените на пшеницата може да доведе до известно увеличаване на търсенето на ориз и намаляване на съществуващите запаси", според главния икономист в японската банка Nomura Сонал Варма.

Рискове

Един основен риск е покачването на разходите за фуражи и торове, а цените на енергията увеличават разходите за превоз.

Войната в Украйна повиши цените на пшеницата. Русия и Украйна са основни износители на пшеница, а войната блокира земеделието и износа на зърно от страната. Цените на пшеницата скочиха с над 50% от преди година.

Скъпи храни: в Източна Европа е най-зле

Скъпи храни: в Източна Европа е най-зле

В Европа само в Литва храните са поскъпнали повече, отколкото в България

Междувременно Тайланд и Виетнам водят преговори за сделка за увеличаване на цената на износа на ориз, според доклад Reuters, цитиращ тайландски правителствени източници.

По данни на Световния икономически форум Индия и Китай са двата най-големи производители на ориз в света и отговарят за повече от половината от общия износ на ориз. Виетнам е петият по големина, докато Тайланд е на шесто място.

Индия наложи забрани за износ на пшеница през май, позовавайки се на необходимостта "да се управлява цялостната продоволствена сигурност на страната". Страната наложи ограничения върху захарта само дни след забраната за пшеница.

Според експерти от сектора за предпочитане е увеличението на вместо забрана за износ.

Според индекса на цените на храните на ООН, цените вече са със 75% над нивата от преди пандемията, заяви Фредерик Кариер, управляващ директор и ръководител на инвестиционна стратегия за RBC Wealth Management.