Цените на петрола от еталонните световни мрак се покачват във вторник сутринта. През предишната сесия те се понижаваха на фона на отслабването на интереса към рисковите активи и суровините, както и заради валутната криза в Турция.

Вниманието на пазарните участници се връща към факторите, способни да окажат влияние върху динамиката на цените в краткосрочна перспектива, както и към състоянието на запасите в САЩ.

Днес в началото на търговията октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпват с 20 цента - до $72,81 за барел. В понеделник тези контракти поевтиняха с $0,20 - до $72,61 за барел.

Цената на американския еталон WTI с доставка през септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачва с $0,24 - до $67,44 за барел. В хода на вчерашната търговия те поевтиняха с $0,43 (0,64%) - до $67,20 за барел.

Запасите от петрол в САЩ, както се очакваше, се съкращават втора седмица поред. Прогнозата на експертите, анкетирани от Bloomberg, е за нова понижение през миналата седмица с около 2,5 млн. барела.

Влияние върху петролния пазар в момента оказва преди всичко рисковете, свързани с добива и доставките. А кризата в Турция може да сдържа подема на цените, доколкото е свързана и с укрепването на долара, отбелязват анализаторите.

Те очакват запазване на високата волатилност на петролния пазар, свързана с запазващата се висока степен на геополитическо напрежение. Фактор в подкрепа на цените са опасенията за съкращаване на доставките от Иран след влизането на американските санкции срещу Техеран в началото на ноември.