Цените на петрола от референтни марки в понеделник се понижават, след като демонстрираха миналата седмица максимален спад от октомври.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,30 ч. българско време се търгуват по 63,80 долара за барел, което е с 0,73 долара под цената в края на предишната сесия. В петък тези контракти поскъпнаха с $1,25 (2%) - до $ 64,53 за барел.

Цената на априлските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време възлиза на 60,64 долара за барел, което е с 0,78 долара под нивото в края на предходната сесия. В петък стойността на тези договори се увеличи с $1,42 (2,44%) - до $ 61,42 за барел.

Миналата седмица Brent поевтиня с 6,8%, а WTI - 6,4%. В четвъртък, 18 март, цените на петрола показаха най-висок процентно понижение от юни: Brent поевтиня с 6,9%, WTI - 7,1%. Спадът създаде атмосфера на несигурност на пазара, тъй като инвеститорите поставят под въпрос устойчивостта на тазгодишното ценово рали, пише S&P Global Platts.

Епидемиологичната ситуация в Европа също оказва натиск върху цените. Френският премиер Жан Кастекс обяви в четвъртък налагането на строги ограничителни мерки в 16 департамента на страната в продължение на четири седмици. Според Bloomberg германският канцлер Ангела Меркел се готви да удължи блокирането с още четири седмици.

"Търговците започват да се притесняват, тъй като бавната ваксинация повдига въпроси за това колко бързо пандемията може да бъде поставена под контрол в региона като европейските страни обмислят трета вълна на блокиране", каза Дейвид Ленъкс, стокови анализатор в Fat Prophet.

Някои анализатори също вярват, че пазарът е притеснен от срещата на страните участнички в пакта ОПЕК + през април. Мерките на ОПЕК + за намаляване на производството станаха ключови за подкрепа на цените на петрола и възстановяването на производството може да доведе до техния спад.

Междувременно данните на американската компания за услуги в петролния сектор Baker Hughes, публикувани в петък, показват увеличение на броя на действащите петролни платформи в САЩ миналата седмица с 9 единици - до 411 съоръжения.