Цените на петрола се понижават в сряда сутринта, след като се покачиха в резултат от предишната сесия, по време на която котировките актуализираха триседмично дъно. Котировките за суровината спадат и тъй като инвеститорите гледат негативно на продължаващата политика на Китай за "нулево ковид", коментират анализаторите.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа се търгуват по 92,75 долара за барел, което е с 1,10 долара по-евтино от края на предходната сесия. Във вторник тези контракти поскъпнаха с $0,72 (0,8%) до $93,86 за барел.

Цената на декемврийските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 85,87 долара за барел, което е с 1,05 долара по-ниско от крайната стойност от предходната сесия. Вчера цената на тези договори поскъпна с $1,05 (1,2%), до $86,92 за барел.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) във вторник повиши прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през 2022 г. със 180 000 барела на ден, но прогнозата за 2023 г. беше намалена с 40 000 барела на ден.

Агенцията също така отбеляза, че до 5 декември, когато влезе в сила европейското ембарго върху вноса на руски петрол, Русия ще трябва да пренасочи още 1,1 милиона барела на ден за износ към други страни.

Петролът реагира и на новината за ракетната експлозия в Полша, при която загинаха двама души. Редица медии писаха, че ракетата може да е долетяла от руска територия, но руското министерство на отбраната отрече информацията, че това са руски ракети, отбелязвайки, че военните не са удряли цели в близост до украинско-полската граница.

Пазарът очаква и официалните седмични данни за търговските запаси от горива в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

Доклад на Американския петролен институт (API), публикуван снощи, посочи спад на стоковите петролните резерви през изминалата седмица с 5,8 милиона барела. Но запасите от бензин, според API, са се увеличили с 1,7 милиона барела, а на дестилати - с 850 хиляди барела.